Hedegårdsskolen har gennem mange år deltaget i internationale udvekslingsprojekter via Erasmus+, og i årene frem til 2024 har vi samarbejdet med skoler/nationer fra Frankrig, Italien, Spanien, England, Tyskland, Finland, Cypern, Rumænien og Kroatien.
Tilskudsmulighederne fra EU og ansøgningerne hertil har i de seneste år ændret sig betydeligt, idet der i 2020 blev åbnet for en helt ny type ansøgning - Akkreditering. Denne akkreditering ansøgte vi om i efteråret, og i foråret 2021 modtog vi besked fra vores nationale Erasmus-kontor om, at vores ansøgning var godkendt.
Akkrediteringen gælder for en 7-årig periode og garanterer os deltagelse i den økonomiske pulje af Erasmus-støttemidler, der hvert år tildeles danske skoler og uddannelsesinstitutioner. Dette giver os mulighed for at planlægge aktiviteter i Europa på et noget bredere og mere langsigtet plan end de hidtidige projekter, vi har været involveret i, da disse typisk har virket inden for en 2- eller 3-årig periode ad gangen. Med akkrediteringen følger også en bedre mulighed for fx at sende skolens personale på efteruddannelse, kurser eller i praktik ude i Europa.
Partnere 2021-2024
Med vores godkendte akkreditering for årene 2021-2027 har vi i skoleåret 23/24 afsluttet samarbejde med:
• Finland, Rumænien, Kroatien, Cypern
Partnere 2024-2025
• Finland, Kroatien
Udveksling og aktiviteter
Formålet med udvekslingsrejserne er bl.a. at give vore elever mulighed for at bruge deres engelsk (eller tysk) uden for landets grænser, og samtidig er det en stor kulturel og lærerig oplevelse at bo hos en udenlandsk familie.
Eleverne indkvarteres privat hos den udenlandske værtselev, der er jævnaldrende (ca. 13-15 år) og dennes familie. Man skal være indstillet på at bo alene i familien, men der vil være fællesprogram med alle andre fra de øvrige partnerlande i dagtimerne (skoledagen). Det vil bestå af forskellige gruppearbejder og udflugter til seværdigheder i det område, der besøges.
I årenes løb har vi haft mange udvekslingsrejser, og alle turene har været særdeles vellykkede. Det er med til at modne vore elever, at de bor alene sammen med deres værtsfamilie, og mange bevarer kontakten længe efter selve projektet er afsluttet.
Tilmelding og værtskab
Der er typisk mellem 8 - 15 elevpladser på en rejse, og hvis der er flere ansøgere, end der er pladser til, trækker vi lod. Elever, der ikke har været med på andre rejser, vil blive prioriteret først. Tilbuddet gælder hovedsageligt for elever fra 7. – 8. klasse, men i visse tilfælde kan elever fra 9. årgang også deltage. Tilmelding sendes ud til overbygningen ca. tre måneder før en rejse. Har man deltaget i en rejse, så er man som udgangspunkt forpligtet til også at være vært. Dette er selvfølgelig betinget af, at man stadig er elev på Hedegårdsskolen.
Økonomi
Det koster 500 kr. at deltage pr. elev (forældrebetaling), resten finansieres via støttemidlerne fra Erasmus+. Betalingsoplysninger sendes ud senere, når man har tilmeldt sig.
Rejseplanen
I skoleåret 24/25 er der flg. rejser/aktiviteter med elever:
• September: 10 elever med til Rovinj, Kroatien
• Marts: 10 elever med til Helsinki, Finland
• Maj: Vi skal være værter for besøg fra Finland/Kroatien
Spørgsmål
Hvis man vil høre mere vedr. Erasmus+ og udvekslingsrejser eller har spørgsmål hertil, kan henvendelser rettes til
Helle Jespersen (HJ)
Henrik Steen (ST)
Juni 2024